Az orosz invázió első két hetében kétmillió ukránnak kellett elmenekülnie hazájából. A szomszédos országok megkezdték minden rászoruló menekült megsegítését.

Míg a válság fő súlyát Lengyelország viseli több mint 1.200.000 menekülttel, Magyarország fogadta be a második legnagyobb csoportot, közel 200 000 menekültet. Magyarország segélyközpontokat hozott létre a határ menti régióban, és menekülteket költöztet tovább az országba, hogy menedéket, gondozást, sőt munkát is biztosítson számukra. A magyar rendőrség, katasztrófavédelem, önkormányzatok, és civilek kiemelkedő erőről tettek tanúbizonyságot, a segélyszervezetek mindenhol jelen vannak, önkéntesekből sincs hiány. A jótékonysági szervezetek eddig több mint 59 000 embernek nyújtottak segítséget, 1 MNZD értékben. A kormány hat magyar jótékonysági szervezetnek további 15 MNZD-t adott a menekültek megsegítésére Magyarországon.

A magyar kormány emellett elküldte Ukrajnába az első, történetének legnagyobb segélyszállítmányát, közel 3 MNZD értékben, és további 6 MNZD-t különített el a közvetlen segítségnyújtásra. Az egyéni segélyek is elsöprőek, magánszemélyek az első héten 2,5 MNZD-t ajánlottak fel a kormány Híd Kárpátaljáért segélyprogramján keresztül. Nemzetközi segítségnyújtási programunkon, a „Hungary Helps Program”-on keresztül ugyancsak segítséget nyújtunk Ukrajnának.

A jelenlegi elnök Magyarország kérésére a “Visegrádi 4” országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) a Nemzetközi Visegrádi Alapon keresztül közel 2 MNZD támogatási csomagról állapodtak meg.

Az Európai Unió magyarországi raktárkészletéből összesen 200 lélegeztetőgépet, 250 betegmonitort, 25 központi monitort és 100 infúziós pumpát szállítottak Ukrajnába, 6 MNZD értékben.

Hosszú távra készülünk, Magyarország készen áll arra, hogy sokkal több támogatást nyújtson a rászorulóknak.

Kérjük, ha az Új-Zélandi Magyar Közösségen keresztül kíván hozzájárulni az erőfeszítésekhez, adományát március 15-ig utalja át a Magyar Szó alábbi számlaszámára: 12-3118-0123595-01 Referencia: Ukrajna,

Hozzájárulását közvetlenül a „Híd Kárpátaljáért” programhoz is elküldheti:

Számlatulajdonos: Magyar Ökomenikus Segélyszervezet

IBAN: HU45 1171 1711 2222 2222 0000 0000

SWIFT: OTPVHUHB

Tranzakciós Hirdetmény: Híd-Kárpátaljáért

Köszönjük!