Magyarország és Új-Zéland a klímasemlegesség 2050-re való elérése terén a legjobban teljesítő országok közé tartozik. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expo és Világtalálkozó a klímaváltozás elleni globális küzdelmet célozza.

Áder János köztársasági elnök a glasgow-i COP26 konferencián azt mondta, hogy az ilyen rendezvények aligha tekinthetők sikeresnek, ha a légkör széndioxid koncentrációja folyamatosan emelkedik, így a 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény aláírása óta is. Áder köztársasági elnök a „PR-mutatványok” helyett „őszinte önvizsgálatra szólította fel az egyes országokat, hogy mit értek eddig el”.

Bár Magyarország a világ széndioxid-kibocsátásának mindössze 0,13%-át adja, Új-Zélanddal együtt azon tucatnyi ország közé tartozik, amelyek jogilag elkötelezettek a klímasemlegesség 2050-re való elérése mellett. A legfrissebb Net Zero Readiness Index szerint a két ország az élmezőnybe tartozik.  Új-Zéland a 9., míg Magyarország a 13. helyen végzett a legtöbb eredményt elérő országok között. A nmezeti felkészültség tekintetében Magyarország a 10. helyen áll, éppen Új-Zéland mögött. A magyar villamosenergia-termelés legkésőbb 2030-ra, talán 2026-ra lesz szén-dioxid-mentes. Magyarország 2030-ra több mint háromszorosára, 6500 megawattra növeli napenergia-kapacitását, dekarbonizálja a közlekedést és biztosítja a pénzügyi szektor támogatását a zöld programokhoz. Hazánk robusztus erdősítési programba kezd, akárcsak Új-Zéland.

Világviszonylatban Magyarország ad otthont még idén a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expónak és Világtalálkozónak, amely a klímaváltozás elleni küzdelmet célzó innovatív megoldásokat és technológiákat mutat be.