Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU és az indo-csendes-óceáni térség fokozott együttműködésére és a kereskedelmi akadályok mielőbbi lebontására szólított fel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a délkelet-ázsiai országokkal kötendő partnerségi és együttműködési megállapodásokról szóló tárgyalások felgyorsítását kérte. E tekintetben kulcsfontosságú lenne az új-zélandi, indonéz és ausztrál szabadkereskedelmi megállapodások megkötése – mondta a miniszter az Európai Unió Tanácsának soron következő cseh elnöksége által június 13-14-én szervezett, az indo-csendes-óceáni térségről szóló prágai Magas Szintű Párbeszéd ülésén.

Az Európa és az indo-csendes-óceáni térség közötti gazdasági együttműködés erősítésének elmaradása mindkét oldalt jelentős növekedési lehetőségtől fosztaná meg. Magyarország gazdasága a tizedik legnyitottabb a világon. „Az exportunk tavaly 25 %-kal nőtt, az indo-csendes-óceáni térséggel folytatott kereskedelem pedig 13,5 MRD USD-t meghaladó rekordot ért el” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a délkelet-ázsiai régió három egymást követő évben a legnagyobb befektető volt Magyarországon.

Most az EU-n és az Európai Bizottságon a sor, hogy lebontsák a fennálló kereskedelmi akadályokat, amelyek a világ leggyorsabban fejlődő régióival való mélyebb kapcsolatok útjában állnak – mondta a miniszter. További információ: https://www.budapesttimes.hu/world/szijjarto-global-east-west-cooperation-needed/