Kőrösi Csaba nagykövet visszatér az ENSZ-be. Korábban a Fenntartható Fejlődési Célokat, az SDG-ket sikeresen megfogalmazó Nyílt Munkacsoport társelnöke volt.

Az ENSZ Közgyűlés közfelkiáltással választotta meg Kőrösi Csabát (Magyarország) a 2022. szeptember 13-tól kezdődő hetvenhetedik ülésszakának elnökévé. Az egymást erősítő rendszerszintű kihívások idején nincs is jobb ember az ENSZ vezetésre!

Az elnökség a „Megoldások a szolidaritáson, a fenntarthatóságon és a tudományon keresztül” mottó alapján végzi munkáját, és öt prioritásra összpontosítva kezeli az összetett kihívásokat: szilárdan kitart az ENSZ Alapokmánya alapelvei mellett; jelentős és mérhető előrelépést akar a fenntarthatóság terén; integrált, rendszerszintű megoldásokra törekszik; a tudomány szerepét erősíti a döntéshozatalban; fokozza a szolidaritást a világot érintő válságok jobb elviselése érdekében.

A geopolitikai kockázatok és a fejlődésünk fenntarthatatlanságából fakadó kockázatok elkezdtek összeolvadni és megerősíteni egymást” – mondta a megválasztott közgyűlési elnök, arra figyelmeztetve, hogy az ukrajnai háborúval és más fegyveres konfliktusokkal együtt „tökéletes vihart” és példátlan instabilitást idéznek elő. az elkövetkező évekre. Ezért a tagállamoknak integrált megoldásokat kell keresniük a rendszerszintű kihívásokra. „Nincs visszaút a régi normálishoz. Jelenlegi nehéz helyzetünkből az egyetlen kiút a szervezet folyamatos reformja és átalakítása, valamint együttműködésünk megerősítése.”

António Guterres, az ENSZ főtitkára megjegyezte, hogy Kőrösi nagykövet tág perspektívát hoz új posztjára: az ENSZ ismeretét Magyarország volt állandó képviselőjeként, a környezeti fenntarthatóság terén való jártasságot, és a többoldalú cselekvés iránti állhatatos elkötelezettséget.

Az újonnan megválasztott elnök jövőképét a következő oldalon találja: https://www.un.org/pga/76/wp-content/uploads/sites/101/2022/03/Vision-statement-1.pdf