Az új-zélandi külügyminisztérium Bay of Plenty és a Waikato régiókba a nagykövetek számára szervezett, kétszer is elhalasztott tanulmányútja bőven megérte a várakozást.

A Bay of Plenty program a 37 új-zélandi és ausztráliai székhelyű nagykövet számára Taurangára ​​összpontosított, amely az Északi-sziget felső részének kulcsfontosságú gazdasági központja és Új-Zéland legnagyobb kikötője. A delegáció ismereteket gyűjtött a régió innovációs tevékenységéről, oktatásáról, kereskedelméről és turizmusiparáról, egyben új kapcsolatokat keresve. A Zespri és a Robotics Plus cégeknél, a Waikato Egyetem Tauranga Központjában, egy tengeri kutatóközpontban tett látogatások és a Toi Ohomai vendéglátó szakközépiskolában kapott nagyszerű vacsora, mind emlékezetes események maradnak. A Waikato szegmens során a diplomaták a régió erősségeit és gazdasági lehetőségeit az üzleti vezetőkkel és a helyi önkormányzatokkal folytatott közvetlen találkozókon keresztül ismerték meg a Zealong Teaültetvényen, majd később a Waikato Innovációs Parkban. A túra sok nagykövet számára az első lehetőséget nyújtotta, hogy mélyebben megismerje a maori hagyományokat és üzleti kapcsolatokat. Először a taurangai Huria Marae-ban köszöntötték a csoportot, majd Tuheitia király hivatalosan is üdvözölte a nagyköveteket a ngāruawāhiai Turangawaewae Marae-ban.

A magyar vállalkozások és egyetemek nagy lehetőségek előtt állnak a régióban, ezért az önkormányzati választások után visszatérünk!