12 éves kor felett az állandó magánútlevél iránti kérelem benyújtására kizárólag személyesen és előzetesen egyeztetett időpont alapján kerülhet sor. A kérelem benyújtásakor a kérelmezőről fénykép készül, ujjlenyomatai és aláírása elektronikusan rögzítésre kerülnek.

Az útlevélkérelemhez szükséges:

  • magyar állampolgárság igazolása az alábbi okmányok egyikével: érvényes vagy legfeljebb 1 éve lejárt magyar útlevél, érvényes személyi igazolvány, állampolgársági bizonyítvány vagy honosítási okirat

Amennyiben a kérelmező a fentiekben felsorolt okiratok egyikével sem rendelkezik, és nem szerepel a magyar állampolgárok személyi adat és lakcímnyilvántartásában, a konzulátus hivatalból állampolgársági vizsgálatot indít. 

  • lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll)
  • lejárt, előző magyar útlevél
  • konzuli adatlap

Ha az útlevelet más névre igényli, mint ami szerepel a magyar állampolgárság igazolására bemutatott okmányán, a névváltoztatást alátámasztó magyar okiratot is mellékelni szükséges.

Az útlevél eljárás díja

18-65 év közötti kérelmezőnek, 5 éves érvényességgel – 117 NZD

18-65 év közötti kérelmezőnek, 10 éves érvényességgel – 152 NZD

Az útlevél eljárás ideje

Az útlevél magyarországi eljárási ideje 20 nap, ami nem tartalmazza az okmány kézbesítésének idejét.  Az útlevél ennek megfelelően általában 5-8 héten belül érkezik meg a konzulátusra. Állampolgársági vizsgálat esetén az útlevél eljárás ideje további átlagosan 10-16 héttel hosszabbodik meg. Sürgősségi eljárásra a konzulátuson beadott kérelemnél nincs lehetőség. 

Az útlevél érvényességi ideje

6 éves életkorig: 3 év

6-18 éves életkor között: 5 év

18-70 éven felüliek esetén: 5 vagy 10 év

70 év felett: 10 év