A V4-UK vezetők elítélik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját és vállalták, hogy együttműködnek a közös válaszlépések, a menekültek támogatása és az orosz fosszilis energiától való függés csökkentése érdekében.

A magyar elnökség alatt a Visegrádi Csoport (V4) országainak (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) miniszterelnökei Londonban 2022. március 8-án részt vettek a V4+Nagy-Britannia (UK) csúcstalálkozón, amelynek Boris Johnson miniszterelnök adott otthont. A V4-UK közös nyilatkozatban a vezetők elítélték Oroszország Ukrajna elleni agresszióját – mint egy szuverén, békés demokratikus állam elleni brutális, provokáció nélküli és előre megfontolt támadást. A vezetők teljes támogatásukról biztosították Ukrajnát, amelynek jogában áll meghatározni saját jövőjét. Az országok továbbra is koordinálják az Oroszországnak adott válaszaikat, és a legsúlyosabb szankciókat és intézkedéseket, beleértve a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) való utalást. Együttműködnek az egyre növekvő számú ukrán menekült támogatásában, valamint az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésük csökkentésében.

A nyilatkozat teljes szövege megtalálható: https://tinyurl.com/yseap2b9

A találkozóra, majd az azt követő brit-magyar kétoldalú megbeszélésre utalva Orbán Viktor miniszterelnök hozzátette: „Egyértelmű, hogy mindannyiunk érdeke, hogy ez a háború tárgyalások útján mielőbb véget érjen. Az elkövetkező hetekben mind ők, mind mi mindent megteszünk a béke helyreállításáért.”