Az EU továbbra is a régió megbízható partnere, amit a nemrég elfogadott Indo-csendes-óceáni Stratégiája is bizonyít

A Magyar Nagykövetség és az Új-Zélandi Nemzetközi Ügyek Intézete (NZIIA) wellingtoni részlege által közösen szervezett esemény Európa jövőjét és a szervezet indo-csendes-óceáni térséghez fűződő kapcsolatait elemezte. A nagykövetség huszonöt fős közönséget látott vendégül, a többi résztvevő pedig online követte az eseményt.

Hetesy Zsolt nagykövet példákon keresztül illusztrálta a külső partnerekkel szembeni egységes EU-fellépést és a mögötte meghúzódó belső folyamatokat (szabadkereskedelmi tárgyalások, klímaváltozás elleni küzdelem, energiataxonómia, EU Indo-Pacifikus Stratégia). Bemutatta, hogy a Magyarország által is támogatott Új-Zéland – EU szabadkereskedelmi megállapodás miért emeli majd új dimenzióba a kapcsolatokat. Kiemelte azt is, hogy az Európai Unió külkapcsolatok kiszámítható és stabil jellege valójában az EU-n belüli egészséges sokszínűség, az EU és tagállamai közötti megosztott hatáskörök eredménye. Ezzel kapcsolatban bemutatta a regionális szervezetek, így a Visegrád 4 Csoport (Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) szerepét.

A nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarország is érdekelt egy erős, hagyományos értékeire épülő, erős nemzetállamokra épülő Európai Unióban. Ehhez az EU-nak megfelelő válaszokat kell találnia belső, alapvető kérdéseire. Tekintettel a szövetség belső sokszínűségére, az eltérő álláspontok figyelembevételével politikai kompromisszumokat és működő megoldásokat találni. Ennek elmulasztása tovább erősítené a megosztottságot, és súlyosbítaná a választók szervezet iránti bizalmatlanságát. Kérdésekre válaszolva a nagykövet a magyarországi migrációs, és családpolitika mozgatórugóit, valamint eredményeit taglalta.